Linux Kitaplığı
   Sonraki

Linux Kitaplığı

Hazırlayan: Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Tarihçe
Linux Belgelendirme Çalışma Grubu, ilk olarak LKD Belgelendirme Çalışma Grubu olarak Linux Kullanıcıları Derneğinin desteği ile Nilgün Belma Bugüner'in başkanlığında, Mayıs-2002'de başkanının Docbook temelli belge web sitesi projesini uygulamaya sokmasıyla çalışmalarına başlamıştır. Linux Kullanıcıları Derneği Yönetim Kurulunun proje desteğinin koşullarını tek taraflı değiştirme isteği üzerine, grubumuz çalışmalarını Eylül-2002'den itibaren dernekten bağımsız olarak sürdürme kararı almıştır.
Grubumuz Linux Kullanıcılarından aldığı maddi ve manevi desteklerle Linux Belgelendirme Çalışma Grubu olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Yasal Açıklama
Web sitesi, docbook-xml tabanlı olarak Nilgün Belma Bugüner tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır. Tüm site GNU GPL lisanslıdır ve web sitesini oluşturan kaynak kodlarının telif hakları her dosyada ayrı ayrı belirtilmiştir.
Web sitesinin içeriğini oluşturan belgelerin telif hakları ilgili belgede ismi geçen yazarına ve/veya çevirmenine aittir.
Belgelendirme Çalışma Grubu belge yazarları, çevirmenleri ve kod geliştiricilerinden oluşur.
Bu kitaplık bir programlama sonucunda oluşmuştur. Site içeriği tek bir yazılım paketi olarak kabul edilmekte ve başka bir lisansla lisanslanmış olduğu belirtilmemiş her içerik GNU GPL lisansının koşulları altında dağıtılmaktadır.
Bu kitaplık kapsamındaki tüm belgeler, yazarının telif hakkı bilgisi ve 3. şahıslara kopyalama ve değiştirme hakkı veren bir lisans ile lisanslanmış olduklarının belirtilmesi şartı ile yayınlanmaktadır.
Linux Belgelendirme Çalışma Grubu ile ilgili olarak sorularınızı Linux Belgelendirme Çalışma Grubu Koordinatörleri Nilgün Belma Bugüner veya Deniz Akkuş'a yöneltebilirsiniz.
Bu sitede sunulan bilgilerin ve kodların HİÇBİR GARANTİSİ YOKTUR.
BU YAZILIM ÜCRETSİZ OLARAK RUHSATLANDIĞI İÇİN, YAZILIM İÇİN İLGİLİ KANUNLARIN İZİN VERDİĞİ ÖLÇÜDE HERHANGİ BİR GARANTİ VERİLMEMEKTEDİR. AKSİ YAZILI OLARAK BELİRTİLMEDİĞİ MÜDDETÇE TELİF HAKKI SAHİPLERİ VE/VEYA BAŞKA ŞAHISLAR YAZILIMI "OLDUĞU GİBİ", AŞİKAR VEYA ZIMNEN, SATILABİLİRLİĞİ VEYA HERHANGİ BİR AMACA UYGUNLUĞU DA DAHİL OLMAK ÜZERE HİÇBİR GARANTİ VERMEKSİZİN DAĞITMAKTADIRLAR. YAZILIMIN KALİTESİ VEYA PERFORMANSI İLE İLGİLİ TÜM SORUNLAR SİZE AİTTİR. YAZILIMDA HERHANGİ BİR BOZUKLUKTAN DOLAYI DOĞABİLECEK OLAN BÜTÜN SERVİS, TAMİR VEYA DÜZELTME MASRAFLARI SİZE AİTTİR.
İLGİLİ KANUNUN İCBAR ETTİĞİ DURUMLAR VEYA YAZILI ANLAŞMA HARİCİNDE HERHANGİ BİR ŞEKİLDE TELİF HAKKI SAHİBİ VEYA YUKARIDA İZİN VERİLDİĞİ ŞEKİLDE YAZILIMI DEĞİŞTİREN VEYA YENİDEN DAĞITAN HERHANGİ BİR KİŞİ, YAZILIMIN KULLANIMI VEYA KULLANILAMAMASI (VEYA VERİ KAYBI OLUŞMASI, VERİNİN YANLIŞ HALE GELMESİ, SİZİN VEYA ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARIN ZARARA UĞRAMASI VEYA YAZILIMIN BAŞKA YAZILIMLARLA UYUMSUZ OLMASI) YÜZÜNDEN OLUŞAN GENEL, ÖZEL, DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI HERHANGİ BİR ZARARDAN, BÖYLE BİR TAZMİNAT TALEBİ TELİF HAKKI SAHİBİ VEYA İLGİLİ KİŞİYE BİLDİRİLMİŞ OLSA DAHİ, SORUMLU DEĞİLDİR.
GNU Kamu lisansı yazılımın tamamı ya da parçalarının özgür olmayan yazılımların içine katılmasına izin vermez.
This program is free software; you can redistribute it and/or modify it under the terms of the GNU General Public License as published by the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or (at your option) any later version.
This program is distributed in the hope that it will be useful, but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the GNU General Public License for more details.
You should have received a copy of the GNU General Public License along with this library; if not, write to the Free Software Foundation, Inc., 59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307 USA
15 Kasım 2007
Sürüm Bilgileri
Sürüm 2.215 Kasım 2007Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Bütünleşik Biçembentler, 2. Aşama, Biçembentlerin XML Belgelerle İlişkilendirilmesi, Genişletilebilir İmlenim Dili (XML) 1.1, XML 1.1'de İsim-alanları, XML Adresleme Dili (XPath) 1.0, XML Bilgi Kümesi, XSL Dönüşümleri (XSLT) Sürüm 1.0 çevirileri eklendi. GNU C Kütüphanesi Başvuru Kılavuzu Glibc-2.7 sürümüyle güncellendi.
 
Sürüm 2.11 Haziran 2007Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
W3C Önergeleri kitabı ile Genişletilebilir İmlenim Dili (XML) 1.0 ve XML 1.0'da İsim-alanları çevirileri eklendi.
 
Sürüm 2.020 Aralık 2006Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
GNU Bash Başvuru Kılavuzu Bash-3.2 sürümüyle güncellendi.
RFC 3463 çevirisi ile 50 civarında yeni kılavuz sayfası çevirisi eklendi ve bir o kadarı da güncellendi.
Bu sürümde, sürüm numarasından da anlaşılacağı üzere daha köklü bir değişiklik var: epeyce bir temizlik yaptık. Örneğin, Arşiv kitabını yayından kaldırdık. Tefrika bölümünü ve içindeki yarım çevirileri kaldırdık. Ama bunların XML dosyaları ana arşivimizde (CVS'mizde) duruyor. Çevirmek isteyen oradaki dosyaları çevirip gönderirse, çevirisi tamamlanan kitapları tabii ki yayınlarız.
 
Sürüm 1.5.13 Eylül 2006Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Emacspeak Nasıl Kullanılır, Emacs Öğretici, RFC 2821 çevirileri eklendi.
17.09.2006 - BCP 14 ve RFC 4287 çevirileri eklendi.
06.10.2006 - RFC 768 ve RFC 2822 çevirileri eklendi.
21.10.2006 - RFC 2234, RFC 4234, RFC 4408 ve HTB Linux Kuyruklama Düzeni Kullanıcı Kılavuzu çevirileri eklendi.
 
Sürüm 1.5.08 Temmuz 2006Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Açıklama İstekleri kitabı eklendi. Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları belgesi güncellendi. Linux Quake Nasıl, Çevrim İçi Sorun Çözme Kaynakları NASIL, RFC 791, RFC 792, RFC 793, RFC 2026 çevirileri eklendi.
 
Sürüm 1.4.84 Mayıs 2006Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Linux Makina Dili NASIL, Linux Disk Bölümleme NASIL, APT NASIL, Nasıl Hacker Olunur? belgeleri ile GNU Bash Başvuru Kılavuzu ve GNU C Kütüphanesi Başvuru Kılavuzu kitapları güncellendi. RTLinux için Modül Geliştirme NASIL, Linux i386 Önyükleme Kodu NASIL, Linux Kurulum Şenliği NASIL, C++ dlopen mini NASIL, Linux Tıp NASIL, Fedora Çoklu Ortam Kurulumu NASIL, Linux Kullanıcıları Grubu NASIL, Bir Uçbirimin Betiklerle Denetimi, Kiralık Hat-Mini NASIL belgeleri ile Termcap Kütüphanesi ve Veritabanı kitabı eklendi. Bundan sonra belge lisansı olarak GPL'in tercih ettiğimiz lisans olmasına karar verildi.
 
Sürüm 1.4.74 Ocak 2006Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
TimeSys Linux Kurulumu NASIL, RTLinux Kurulumu NASIL, Kullanıcı Kimlik Kanıtlama NASIL, Kerberos Altyapısı NASIL, 802.1X Port Tabanlı Kimlik Kanıtlama NASIL, Eposta Alıcısında (MX'te) Spam Engelleme, TrueType Fontların XFree86 4.x ile Kullanımı mini-NASIL, NCURSES ile Yazılım Geliştirme NASIL, Compaq T1500 Linux NASIL, Debian Jigdo küçük-NASIL, Linux Dokunmatik Ekran NASIL, Linux Okuma Listesi NASIL, Linux Taraftarlığı - NASIL ve Ruby Kullanıcı Kılavuzu belgeleri eklendi.
 
Sürüm 1.4.64 Kasım 2005Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Linux Makina Dili NASIL, Linux'da Astronomi NASIL, Beowulf NASIL, Linux Kümeleme NASIL, Şifreli Geridönüş Aygıtı NASIL ve Kadınları Linux Kullanmaya NASIL Teşvik Edersiniz, Etkinlik NASIL, Debian Paket Bakımcılarının Kılavuzu, Linux Gezici IPv6 NASIL, Linux İyileştirilmiş Bağ Durumu Yönlendirme Protokolü (OLSR) IPv6 NASIL, Linux Disk Bölümleme NASIL, Disk Bölümü Kurtarmak NASIL ve Kesin Tarih ve Zaman Yönetimi belgeleri eklendi.
 
Sürüm 1.4.51 Eylül 2005Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Şifrelenmiş Kök Dosya Sistemi NASIL, Apache Derleme NASIL, Linux IPv6 NASIL, Faks Yazıcı NASIL, Kahve Yapmak Nasıl ve Linux Uydu Yayınları NASIL belgeleri eklendi.
 
Sürüm 1.4.416 Temmuz 2005Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Kitaplıkta yeni sürümleri olan belgeler arşivden kaldırıldı. Güncelliğini yitiren bazı belgeler arşive taşındı.
Debian ve Windows Paylaşımlı Yazdırma Nasıl, Subversion Kurulum ve Kullanımı, Debian İkilik Paketlerini Oluşturma Nasıl belgeleri eklendi.
 
Sürüm 1.4.323 Mayıs 2005Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
PHP4'e Java Modül Desteği NASIL belgesi ile 2 yeni kılavuz sayfası eklendi.
 
Sürüm 1.4.228 Mart 2005Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Posta Sunucuları için Spam Önleme Araçları, PostgreSQL 8.0.1 Eğitmeni, Subversion SSS belgeleri ile 3 yeni kılavuz sayfası eklendi.
 
Sürüm 1.4.19 Ocak 2005Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
IP Karalistesi NASIL, GNU C Derleyicisi Kullanımı, GNU Debugger Kullanımı belgeleri ile 4 yeni kılavuz sayfası eklendi.
17 Şubat 2005 - IP Karalistesi NASIL belgesi ile Türkçe NASIL belgesi güncellendi, yeni USB ADSL Modem Kurulumu belgesi eklendi.
 
Sürüm 1.4.018 Kasım 2004Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
GNU C Kütüphanesi Başvuru Kılavuzu'nun çevirisi tamamlandı ve tefrika bölümünden çıkarılıp Kitaplığımıza eklendi
 
Sürüm 1.3.023 Kasım 2003Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Man sayfaları kitabının içini doldurmaya başladık.
25.Kasım.2003 - Regex Kütüphanesi Başvuru Kılavuzu eklendi.
 
Sürüm 1.2.012 Mayıs 2003Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
1 kitap eklendi. Dizin yapısı değiştirildi. Artık her kitap kendi dizini altında. KiTAPLIK dizinindeki dosyalar korunacak.
 
Sürüm 1.1.021 Aralık 2002Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Linux Kitaplığının yerel kopyasında kullanılmak üzere "İçerik Menüsü" hazırlandı. Bu menü bundan sonra kitaplığın indirilebilir paketi ile birlikte dağıtılacaktır. Menülü Linux Kitaplığı, sayfalar arasında dolaşmayı kolaylaştırdığı için "Tek Sayfalık Linux Belgeleri" kitabı sitemizden kaldırıldı.
 
Sürüm 1.0.02 Eylül 2002Linux Belgelendirme Çalışma Grubu
Belgelendirme Grubu Projesinin bağımsız bir proje olarak devamına karar verildikten sonraki ilk sürüm.
 
Sürüm 0.1.019 Mayıs 2002LKD Belgelendirme Çalışma Grubu
Kitaplık genişletildi.
 
Sürüm 0.0.13 Mayıs 2002LKD Belgelendirme Çalışma Grubu
Linux kullanıcıları için bir yardım kitaplığı
Özet
Bu kitaplık, Linux Belgelendirme Çalışma Grubunun çalışmalarını yayınladığı ve amaç olarak son kullanıcının kendi makinasında ihtiyaç duyduğu bilgilere toplu olarak kolayca ulaşabilmesini sağlamak için birleştirilerek bir kitaplık olarak düzenlenmiştir.
Kitaplığımızı oluşturan kitapların bir listesini aşağıda görebilirsiniz. Bir kısmı bizim oluşturduklarımızdan bir kısmı da hazır rehber kitaplardan oluşacak.
Bu kitaplığın güncel sürümünü http://www.belgeler.org/ adresinde bulabilirsiniz.

İçindekiler
1. Kitap - Belgelendirme Çalışma Grubu Elkitabı
Bu bölüm çalışma grubumuzun görev alanı, sanalyöremizin yapısı hakkında bilgi vermek, çeviri ekipleri, çevirmen, yazar olarak çalışmalara katılan ya da katılmak isteyenlere çalışmalarında yardımcı olmak ve yönlendirmek, onların çalışmalarının izlenmesini sağlamak gibi bilgilendirme yanında çalışmalarımızın izlenmesini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmıştır.
2. Kitap - Sıkça Sorulan Sorular
Bu kitapta sıkça sorulan soruları belli konu grupları altında bulacaksınız.
3. Kitap - Linux Belgeleri
Bu kitap, Linux NASIL Belgelerinin dilimize çevirilerini, Türk Linux kullanıcılarının hazırladıkları NASIL belgelerini ve Linux ile ilgili Felsefe, Tarih ve Genel Kültür makalelerini içermesi amacıyla hazırlanmıştır.
4. Kitap - Kılavuz Sayfaları (nâm-ı diğer Man Sayfaları)
Bu kitap, Linux man sayfalarını içerir.
5. Kitap - Uygulama Yardım Belgeleri
Bu kitap, çeşitli uygulamaların, info ya da HTML biçimli yardım kılavuzlarının çevirilerini içermek üzere oluşturulmuştur.
6. Kitap - GNU C Kütüphanesi Başvuru Kılavuzu  -  GNU C Kütüphanesinin amacı
Bu kitap GNU C kütüphanesini belgelendirir.
7. Kitap - GNU Bash Başvuru Kılavuzu  -  Kabuğa bir bakış
Bu kitapta Bash kabuğunda bulunan özellikler kısaca açıklanmıştır (sürüm 3.2, 28 Eylül 2006).
8. Kitap - Regex Kütüphanesi Başvuru Kılavuzu
Bu belge regex-0.12 paketiyle (1993 yılında bağımsız geliştirilmesi durdurulmuş ve GNU C kütüphanesine dahil edilmiştir) dağıtılmış olan Regex Kütüphanesi Başvuru Kılavuzunun çevirisidir. GNU C Kılavuzunda Regex oluşumları ile ilgili bilgiler bu belgedeki kadar ayrıntılı değildir. Bu nedenle, bu belge GNU C Kütüphanesi Başvuru Kılavuzunun tamamlayıcısı olarak ele alınmalıdır.
9. Kitap - Termcap Kütüphanesi ve Veritabanı
Termcap uygulamaların uçbirimlerin yeteneklerini kullanabilmelerini olanaklı kılan bir veritabanı ve bir kütüphanedir. Bir uçbirim için kaydedilmiş bilgilerden örnek vermek gerekirse, uçbirimin kaç sütun genişlikte olduğu, imlecin belli bir konuma taşınıp dizgenin oraya gönderilmesinin olanaklı olup olmadığı (satır ve sütun numaralarının nasıl kodlanacağı), ekran içeriğinin yukarı ve aşağı kaydırılabilirliği ve bu işlemin kaçar satırlık yapılabileceği gibi bilgilerin varlığından bahsedebiliriz. Termcap kütüphanesi ise ekranı uçbirimden bağımsız olarak kullanmak isteyen karakter temelli uygulamaların bu veritabanına kolayca erişebilmesini olanaklı kılmak için tasarlanmıştır.
10. Kitap - Linux Sistem Yöneticisinin Kılavuzu
Yeni başlayanlar için Linux sisteminin sistem yönetimine bir giriş.
11. Kitap - Beej'in Ağ Programlama Kılavuzu
Bu belge bir öğretici olarak tasarlanmıştır ve tam teşekküllü bir başvuru kılavuzu değildir. Soket programlama konusuna ciddi ciddi merak salan bireyler tarafından adım adım okunursa işe yarayacaktır.
12. Kitap - HTML ile Web Tasarımına ve PHP-MySQL ile Web Programcılığına Giriş
Elinizdeki bu kitapçık ile profesyonel bir web sitesi hazırlamanız ne yazık ki mümkün değildir. Profesyonel bir site teknik olarak yeterli olmasının yanı sıra görünüm ve grafik açısında da belli bir seviyeye ulaşmış olmalıdır. Bu kitapçıkta değinilen konular daha çok bir web sitesinin teknik tasarımı üzerinedir.
13. Kitap - Gömülü Sistemler İçin Linux Dağıtımı Geliştirme
Bu belge gömülü sistemler için Linux kullanacak kişilere faydalı olması amacıyla hazırlanmaktadır.
14. Kitap - Açıklama İstekleri
Bu kitap, kısaca RFC'ler olarak bilinen açılımı "Request for Comment" olan ve Türkçe'ye "Açıklama İsteği" olarak çevrilebilecek olan belgelerin Türkçe çevirilerini içermesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu çeviriler bilgi mahiyetindedir, çevirilerin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu çeviriler IETF tarafından yayınlanan resmi RFC'lerin yerine kullanılamaz.
15. Kitap - W3C Önergeleri
Bu kitap, Ağ Sayfalarında herşeyin birbiriyle uyumlu çalışabilmesi için bu şeylerin bir standardı olması lazım deyip kurulmuş bir örgüt olan The World Wide Web Consortium (W3C) tarafından yayınlanmış W3C standart önerme belgeleri veya kısaca "W3C Önergeleri" diyebileceğimiz belgelerin Türkçe çevirilerini içermesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu çeviriler bilgi mahiyetindedir, çevirilerin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu çeviriler W3C tarafından yayınlanan resmi önergelerin yerine kullanılamaz.
16. Kitap - Linux Bilişim Terimleri Sözlüğü
Bu sözlük, Linux işletim sisteminde kullanılan terimlerden derlenmiş ve çeviri yapanlara ve ingilizce terimlere alışkın olanların, bu terimler kullanılarak hazırlanmış belgeleri okurken karşılaştıkları kendilerine yabancı gelen Türkçe terimler için bir başvuru kaynağı olarak hazırlanmıştır.
17. Kitap - Linux İşletim Sistemi
Bu kitap, Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu'nun inet-tr'97 ve öncesi çalışmalarını kapsar.
Belgeler.Org Sözlüğü (İngilizce-Türkçe)
Belgeler.Org Sözlüğü (Türkçe-İngilizce)
   Sonraki
   Belgelendirme Çalışma Grubu Elkitabı
Bir Linux Kitaplığı Sayfası